Sanasto (65)
Abraasiokuluminen
Kiinteän materiaalin kuluminen jatkuvan hankautumisen takia.
Annosteluprofiili
Annosteluprofiilit myötävaikuttavat optimaaliseen annostelutulokseen. Ne mukautuvat annostelupumpun annosteluun käyttäytymien kemikaalien tai sovelluksien mukaan.
Syrjäyttäjän iskuliike mitataan ja säädetään jatkuvasti, niin että iskua suoritetaan aina halutun annosteluprofiilin mukaisesti. Pumppua voi ajaa normaalikäytössä (kaavio 1), optimoidulla paineiskulla (kaavio 2) tai optimoidulla imuiskulla (kaavio 3). Kolme tyypillistä annosteluprofiilia esitetään kaavioina suhteessa ajan kulumiseen.
Normaalikäytössä imuiskun ja paineiskun ajallinen kulku on samantapainen (kaavio 1). Tilassa optimoitu paineisku (kaavio 2) paineiskua pidennetään ja imuiskua suoritetaan niin nopeasti kuin mahdollista. Tämä asetus soveltuu esimerkiksi sovelluksille, jotka vaativat optimaalisia sekoitussuhteita sekä mahdollisimman jatkuvaa kemikaalien sekoittumista.
Tilassa optimoidulla imuiskulla (kaavio 3) imuiskusta tehdään niin pitkä kuin mahdollista. Tämä mahdollistaa sakeiden ja höyrystyvien aineiden ongelmattoman annostelun. Tämä asetus tulisi myös valita NPSH-arvon minimoimiseksi.
Annostuspää
Varsinainen annostelu tapahtuu annostelupäässä. Annosteltava aine virtaa annostelupäähän ja saavutettuaan siellä riittävän paineen virtaa ulos paineventtiilistä. Annostelupää sijaitsee syöttöyksikössä.
Asennuslevy
Kätevä asennuslevy helpottaa pumpun asennusta: Pumppu asennetaan suoraan toimitussisältöön kuuluvan asennuslevyn päälle. Pumppu kiinnittyy automaattisesti juuri oikein. Johdot kiinnitetään asennuslevyn etuosassa oleviin liittimiin, ja pumppu on käyttövalmis. Vaaka- tai pystyasennus: Asennuslevyn voi asentaa ruuveilla vaakasuoraan tasaiselle, tukevalle alustalle tai pystysuoraan alustalle. Asennuslevyn voi asentaa myös seinäkonsolin päälle.
Asennuslevy on tällä hetkellä saatavana magneettitoimisiin gamma/ X -kalvoannostelupumppuihin.
Biofilmit
Biofilmi on erilaisista mikro-organismeista muodostuva kerrostuma. Biofilmin pinnalla löytyy hapenkestäviä alueita. Sen pohjalla on hapettomia alueita.
CANopen
Laitteistopuolella kaikki laitteet täyttävät harmonisoidun CAN-spesifikaation 2.0 (ISO99-1, ISO99-2). Tämä sisältää CAN-protokollan (ISO 11898-1) ja tietoja fyysisestä kerroksesta (physical layer) ISO 11898-2 (high speed CAN up to 1Mbit/sec ) ja ISO 11898-3 (low speed CAN up to 125kBit/sec) noudattaen. Laite täyttää CANopen spesifikaation CIA-DS401, jonka perustalta on luotu eurooppalainen standardi EN50325-4. Laiteprofiili CiA-404 täyttyy.
Click Wheel -ohjain
Intuitiivinen ohjain parametrien nopeaan ja turvalliseen säätöön. Ohjain on näytön alapuolella. Selkeä näyttö ja neljä painiketta, joilla käyttö ja ohjelmointi sujuvat helposti.
Click Wheel sisältyy magneettitoimiseen gamma/ X -kalvoannostelupumppuun.
Easy Drive
Tarkka, ohjelmistolla toimiva kierrosluvun säätötoiminto, jota käytetään kiertopumpuissa. Säästää energiakustannuksia ja suojaa pumppua kulumiselta. Easy Drive sisältyy EcoPad-uima-allasohjaimen ohjelmistoon. Toimintaperusteina DULCOMARIN® II -mittaus- ja säätölaitteen parametritiedot, jotka mitataan DULCOTEST®-antureilla. EcoPad-ohjelmisto optimoi pumpun kierrosluvun, lämpötilan, paluuhuuhtelun sekä erilaisten lisäaineiden, kuten desinfiointiin ja pH-arvon tasapainottamiseen käytettävien aineiden annostelun.
ECA-laitteisto
Elektrolyysilaitteistot, joilla valmistetaan sähkökemiallisesti aktivoitua vettä (ECA-vettä). Laitteisto tuottaa tehokasta, edullista ja ympäristöystävällistä puhdistus- ja desinfiointiainetta. DUCO®Lyse-mallisarjan ECA-laitteistot tuottavat ECA-vettä, jonka kloridipitoisuus on poikkeuksellisen pieni.
ECA-veden valmistukseen
Myös ECA-vetenä tunnettu hypokloorihapoke (HClO) on yhä enenevässä määrin käytössä elintarvike- ja juomateollisuudessa desinfiointiaineena. Se on väritön, vain heikosti dissosioiva happo, joka haisee kloorikalkkimaisesti. Se vaikuttaa valkaisevana ja oksidivana sekä sopii erittäin hyvin desinfiointiin.
Eco!Mode
Eco!Mode mahdollistaa kiertotehon laskemisen, kun DIN hygieniaparametrit pH, Redox, vapaa kloori ja sidottu kloori ovat sallittujen rajojen sisällä.
Tähän tarvitaan kiertopumppu, joka on varustettu analogituloisella taajuusmuuntajalla.
DIN-hygieniaparametrien täyttymisestä, ajankohdasta ja jakamisesta riippuen tehoa voidaan laskea kauko-ohjaustulon kautta. Myös kriteerien yhdistelmä on mahdollista. Mikäli DIN-hygieniaparametrit eivät enää täyty, kiertotehoa nostetaan taas nimellistehoon.
Pumpputehon laskeminen säästää energiaa ja vähentää näin CO:ta2-päästöjä.
Sen lisäksi kloorin annostelua voidaan asteittain tai kertaheitolla vähentää, kun ennalta määritetty Redox-potentiaali, esim. 780 mV (osoittaen veden desinfiointitehon olevan hyvä) saavutetaan. Mikäli DIN-hygieniaparametrit eivät enää täyty, kloorin annostelua nostetaan taas normaaliin nimellisarvoon.
Eksentrisyys eli epäkeskisyys
Poikkeama ympyränmuodosta ellipsiin. Epäkeskisyys muuttuu esim. kun pumpun käyttölaitetta ei käytetä.
Elektrolyysi
Elektrolyysissa suolavedestä tuotetaan sähkövirran avulla klooria ja natriumhydroksidia paikan päällä.
Avoimessa elektrolyysissa tai putkikenno-elektrolyysissa sähkökemiallinen reaktio tapahtuu läpivirtauskammiossa. Siinä juuri tuotettu aktiivinen kloori natriumhydroksidin kanssa muuttuu heti natriumhypokloriitiksi. Suolaliuoksena käytetään kyllästetty liuos, jota valmistetaan määritetyn laatuisesta suolasta erillisessä suolaliuossäilössä.
Kalvoelektrolyysissä sähkökemiallinen reaktio tapahtuu kalvolla jaetussa elektrodikammiossa. Sen takia tuotettu aktiivinen kloori ja natriumhydroksidi jäävät tilallisesti erillään.
Fosfaatti
Orto- ja polyfosfaatti estävät kalkkikerrostumia ja korroosiota vedessä, jonka kovuus on korkeintaan noin 20 KH (karbonaattikovuus). Ne stabilisoivat kalkkikerrostumia aiheuttavat kalsium- ja magnesiumionit, ts. nämä ionit jäävät veteen liuotettuina, eivätkä kiinnity kalkkina putkien seinämiin. Putkien tukkiutuminen estetään, kuten myös lämmitysletkujen rajusti hyötysuhdetta heikentävät kalkkikerrostumat. Muodostuu ohut kiinteä suojakerros.
Hydratsiini
Hydratsiini käytetään korroosionestoaineena vesi- ja höyryjärjestelmissä. Koska hydratsiini on höyrystyvä ja karsinogeeninen, vaaditaan tietyt valmistelut ja erityinen annostelujärjestelmä.
Irrotettava käyttöyksikkö (HMI)
Käyttöyksikköä (Human Machine Interface) voidaan kiinnittää suoraan pumppuun tai seinään pumpun viereen. Se antaa toimijalle paljon mahdollisuuksia integroida annostelulaitos järjestelmään käyttäjäystävällisellä tavalla. Sen lisäksi irrotettava käyttölaite antaa lisäsuojan pumpun luvattomalle käytölle tai asetusten muuttamiselle. Käyttölaitteen voi esimerkiksi hankesovelluksissa poistaa kokonaan.
Viidellä ohjelmanäppäimellä annostelupumpun yksittäiset toiminnot ovat helposti valittavissa ja sädettävissä. Valaistu LCD-näyttö antaa tietoja ajankohtaisesta käyttötilasta. Käyttölaitteella ja ohjausyksiköllä valodiodit näyttävät pumpun toiminnot tai sen tilaa.
Jälkivaikutusaika
Kuvaa aineen kykyä luoda pitkäaikainen vaikutus ja ylläpitää se tietyissä olosuhteissa
Käänteisosmoosi
Käänteisosmoosi on kalvosuodatuksen osa-alue. Tämä on korkeimmalla erotusrajalla oleva menetelmä. Se perustuu luonnollisen osmoosi-prosessin kääntämiseen. Sen takia sitä käytetään suolan poistamiseksi vesiliuoksista. Käyttämällä sopivia, erittäin suorituskykyisiä kalvoja voidaan nykyään poistaa jopa 99 % vesiliuoksen suoloista.
Kalvon asennon ohjaus
Patentoitu kalvon asennon ohjaus suojaa virheellisiltä käyttötiloilta, jos imu- tai painepuoli tukkeutuu. Kalvon ohjauksesta vastaava anturi ohjaa magneettikelaa tarvittavan iskuliikkeen verran. Kalvon asennon ohjaus sisältyy Orlita® Evolution -mallisarjan hydraulisiin kalvoannostelupumppuihin.
Kalvon rikkoutumisen signaali
Kalvon rikkoutuessa annosteltava aine työntyy kalvokerrosten väliin ja laukaisee mekaanisen ilmaisimen tai hälytyksen anturialueella. Tämä toiminto varmistaa luotettavan annostelun myös kriittisissä käyttöolosuhteissa.
Kalvosuodatus
Vedenkäsittelyssä kalvosuodatus on käyttökustannuksiltaan alhaisin hiukkasten ja suolan poistoon kehitetty tekniikka.
Kalvosuodatus on fysikaalinen menetelmä hiukkasten poistoon puoliläpäisevien kalvojen avulla. Menetelmät jaetaan neljään eri ryhmään riippuen hiukkasten/molekyylien koosta, joita tulisi poistaa:
- Mikrosuodatus
- Ultrasuodatus
- Nanosuodatus
- Käänteisosmoosi
Kavitaatio
Pienten kaasukuplien muodostuminen nesteeseen. Kavitaatiota kannattaa välttää, sillä se aiheuttaa toimintahäiriötä ja lyhentää pumpun käyttöikää.
Klooridioksidi
Klooridioksidi on äärimmäisen reaktiivinen kaasu. Epävakautensa takia sitä ei saa varastoida, vaan sitä täytyy tuottaa erityisillä laitteilla tarpeen mukaan siellä, missä sitä käytetään.
Verrattuna klooriin, jota yleensä käytetään veden desinfiointiin, klooridioksidilla on monta etua. Sen desinfiointiteho ei laskee pH-arvon noustessa, niin kuin kloorin kohdalla, vaan se jopa hiukan paranee. Klooridioksidi pysyy putkistossa vakaana pitkään ja antaa vedelle mikrobiologisen suojan useiksi tunneiksi tai jopa päiviksi. Ammoniakki tai ammonium, jotka aikaansaavat huomattavan dekloorauksen, eivät vaikutta klooridioksidiin. Siksi annosteltu klooridioksidi on myös käytettävissä bakteerien tappamiseen. Kloorifenolit ovat voimakkaasti tuoksuvia yhdisteitä, jotka saattavat syntyä, kun vettä kloorataan. Ne eivät synny klooridioksidia käytettäessä. Trihalometaanit (THM) on aineluokka, jonka epäillään olevan karsinogeeninen, kuten sen pääedustajan kloroformikin. Ne syntyvät kloorin reagoidessa veden normaalien sisältöaineiden kanssa (humushapot, fulvohapot, jne.). Näitä aineita ei synny, kun klooridioksidia käytetään desinfiointivaihtoehtona.
Kloorin kokonaismäärä
(Iso) syanuurihappoon / isosyanuraattiin sidottu kloori ja siitä syntyvä vapaa (aktiivinen) kloori. Suositeltava anturi: Tyyppi CGE, referenssimenetelmä DPD1.
Kokonaiskloori
Vapaan ja sitoutuneen kloorin summa. Suositeltava anturi: Tyyppi CTE, referenssimenetelmä DPD4.
Konduktiivinen johtokyky
Johtavuusanturit mittaavat elektrolyyttisen johtokyvyn epäsuorasti. Ne mittaavat latauksen siirtoa kahden mitattavaan aineeseen upotetun elektrodin välillä. Anturityypit, jotka on varustettu kennovakiolla k=0,01 ja k=0,1 cm-1, soveltuvat eritysesti erittäin pienen elektrolyyttisen johtokyvyn mittaamiseen < 1 μS/cm puhtaassa ja erittäin puhtaassa vedessä.
Anturityyppejä, jotka on varustettu kennovakiolla k=1 cm-1, voidaan käyttää monen tyyppisissä vesissä ilman kerrostumia muodostavia aineita aina 20 mS/cm asti. Kustannustehokasta anturisarjaa LF(T) käytetään kirkkaassa, kemiallisesti saastumattomassa vedessä.
Letkupumppu
Annosteltavan aineen siirto tapahtuu, kun letkua puristetaan roottorin ollessa virtaussunnassa. Tähän ei tarvita venttiiliä. Hankaavien, sakeiden ja höyrystyvien aineiden siirto on sen takia hellävaraista.
Liuennut happi
"Liuennut happi" antaa mittaussuureen kaasumaiselle, virtaavalle tilalle. Fysikaalisesti liuenneen hapen määrä yksikössä on mg/l (ppm).
"Liuennut happi" on siksi tärkeä parametri, kun määritellään pintaveden ja veden laatua, jota hyötyeläimien kasvatuskäytössä täytyy käsitellä lisäämällä happea. "Liuenettua happea" käytetään myös prosessien ohjaukseen vedenpuhdistuslaitoksissa ja vesilaitoksissa.
Mikrosuodatus
Kalvosuodatusmenetelmä: Mikrosuodatuksen aikana suodatettava hiukkaskoko on alle 0,1 µm (tai alle 500 000 Da), esim. suspendoidut hiukkaset, kolloidiset saostumat ja öljyemulsiot. Sitä pienemmät hiukkaset voidaan suodattaa ultrasuodatuksella tai nanosuodatuksella.
Mittausalue
Määritetty mitattava alue, jossa mitattavien suureiden mittapoikkeamat pysyvät annettujen raja-arvojen sisällä.
Mittaussuureet
Fysikaalisia suureita, joita selvitetään mittaamalla.
Monikerroksinen kalvo
Monikerroksinen kalvo (vähintään kaksi päällekkäistä kalvoa) ei läpäise annosteltavaa ainetta, jos pumppuun tulee toimintahäiriö. Kalvorikonvaroitin/-ilmaisin ilmoittaa kalvon rikkoutumisesta. Kalvot ovat kuluvia osia, joten ne on tarkistettava säännöllisesti ja vaihdettava tarvittaessa.
Monitoimiventtiili
Monitoimiventtiili muodostaa annosteltaessa vapaalla ulosvirtauksella määritellyn vastapaineen. Tämä toiminto on mahdollista sulkea manuaalisesti. Toiminnot:
- Määritellyn vastapaineen muodostaminen annosteltaessa vapaalla ulosvirtauksella.
- Estää säiliötä, jos annostelupaikalla vallitsee alipaine.
Nanosuodatus
Nanosuodatus toimii samojen periaatteiden mukaan kun käänteisosmoosi. Ero: Erotusraja on hiukan alhaisempi. Tämän tyyppinen kalvosuodatus tosin pysäyttää veteen liuotetut ionit, mutta käänteisosmoosiin verrattuna se on huomattavasti pienemmässä mittakaavassa. Tämä säästää kuitenkin käyttökustannuksia.
Tyypillisiä suolojen poistoarvoja ovat noin 80 - 90 %. Moniarvoisia ioneja (esim. Ca, Mg) pysäytetään tässä prosessissa paremmin kuin yksiarvoisia (esim. Na, K). Sen takia nanosuodatuslaitteistoja käytetään myös usein vaihtoehtona perinteisiin veden pehmennysmenetelmiin.
NPSH-arvo
NPSH (Net Positive Suction Head) on USA:sta peräisin oleva käsite ja tarkoittaa vapaasti käännettynä, pumpun käytettävissä olevaa imukorkeutta. DIN EN ISO 12723 mukaan saksankielinen vastaava käsite on Haltedruckhöhe. NPSH ilmoitetaan metreinä (m) (www.wikipedia.de).
OPC
OPC tarkoittaa Openness, Productivity, Collaboration (aikaisemmin OLE for Process Control) ja on nimitys avoimelle, valmistajista riippumattomalle ohjelmisto-käyttöliittymälle. OPC Data Access (OPC DA) perustuu Windows-tekniikkaan COM (Component Object Model) ja DCOM (Distributed Component Object Model). OPC XML sen sijaan perustuu Internetstandardiin XML, SOAP ja HTTP.
OPC:ta käytetään eri valmistajien anturien, säätö- ja ohjauslaitteiden muodostamissa yhteisissä, joustavissa verkostoissa.
OptoDrive®
OptoDrive® on ohjattu magneettitoiminen käyttölaite, jolla annostusta voi säätää tarkasti ja tiettynä ajankohtana. Annostelunopeuden voi valita hitaan paineiskun ja nopean täytön välillä. Laite estää syöttöyksikön vajaatäytön, kavitaation ja vastapaineen vaihtelut. OptoDrive®-käyttölaitteen annostelutarkkuuteen yltävät vain monitahoiset säätöpiirit.
OptoDrive® ja OptoGuard® sisältyvät delta®-mallisarjan magneettitoimisiin annostelupumppuihin.
OptoGuard®
Annostuspisteiden valvontatoiminto optoGuard® tunnistaa hydrauliset viat, kuten ylipaineen, rikkoutuneet annostusjohdot, tukkeutuneet annostuspisteet sekä annostuspäähän juuttuneet ilma- tai kaasukuplat. Toiminto estää annosteluvirheet. Vikailmoitukset näkyvät näytöllä, ja toiminto lähettää ne – käyttäjän esiasetuksista riippuen – hälytysreleen kautta prosessiohjausjärjestelmään, joka puolestaan pysäyttää annostelun automaattisesti.
OptoDrive® ja OptoGuard® sisältyvät delta®-mallisarjan magneettitoimisiin annostelupumppuihin.
Otsoni
Otsonin tuotannossa ja käytössä syntyy huomattavasti vähemmän ympäristöhaitallisia sivutuotteita kuin muita vastaavia hapetus- ja desinfiointiaineita käytettäessä. Äärimmäisen reaktiivisena kaasuna otsonia tuotetaan paikan päällä tarkoitukseen sopivilla generaattoreilla. Ne lisätään veteen välittömästi ilman välivarastointia. Korkean reaktiivisuutensa takia otsoni hajoaa vedessä taas hapeksi muutaman minuutin puoliintumisajalla. Otsonikäsittelyjärjestelmän kaikki osat täytyy sen takia sopeuttaa täydellisesti toisiinsa ja haluttuun käyttöön, jotta syntyy optimaalinen suhde otsonituotannon ja sen aiheuttaman vaikutuksen välillä.
Paineenpitoventtiili
Paineenpitoventtiilin tehtävä on aikaansaada annostelupumpulle vakaa, määritetty työpaine, jotta annosteluteho ja annostelumäärä olisi vakaa. Vakaa paine saadaan aikaiseksi jousikuormitteisella venttiilimekanismilla. Avautumispaineen säätämiseksi täytyy käyttää johdossa sijaitsevaa painemittaria.
Peretikkahappo
Peretikkahappoa käytetään desinfiointiin varsinkin elintarvike- ja juomateollisuudessa, mutta myös kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa. Peretikkahapon jatkuva mittaaminen ja säätäminen on tarpeellista, kun desinfioinnille ja laadunvarmistukselle asetetaan korkeat vaatimukset.
Permeaattiteho
Permeaattiteho kertoo, mikä nestemäärä (esim. vesimäärä) voi läpäistä materiaalin (esim. suodatuskalvon) tietyssä ajassa.
pH-arvo
pH-arvo on vesiliuoksen happamuuden tai emäksisyyden mitta. Neutraalien nesteiden, kuten esimerkiksi veden, pH-arvo on noin 7. Mitä alhaisempi arvo on, sitä happamampi neste. pH-arvon noustessa (>7) neste muuttuu emäksiseksi.
PID-säädin
Automaattinen prosessisäädin, joka ylläpitää määritetyt arvot (esim. happojen ja emästen pH-arvot) myös laitteen toiminnan häiriintyessä. PID-säädin (proportional-integral-derivative-säädin) on luotettava yleissäädin, joka takaa tarkat säädöt. Niitä käytetään ProMinentin mittaus- ja säätötekniikassa 1- ja 2-suuntaisina säätiminä.
PID-säädin kuuluu vakiona DULCOMETER®-mallisarjan säätölaitteisiin DULCOMARIN® II, diaLog DACa, Compact, D1Cb ja D1Cc.
Polyelektrolyyttejä
Polyelektrolyyttejä käytetään saostusaineina kaikkialla siellä, missä kolloidisia kiintoaineita tulisi erottaa nesteistä taloudellisella tavalla.
ProMinent lisäarvo-palvelut
Asiantuntevat neuvontapalvelut ja ensiluokkaiset tukipalvelut: puhelinneuvonta vastaa puheluihin nopeasti ja asiakkailla on käytössään tekninen tuki, pumpun konfigurointipalvelu ja osaava, paikallinen asiakaspalvelu.
Kattava palveluvalikoimamme on käytössäsi, kun hankit hydraulisen Orlita® Evolution -kalvoannostelupumpun tai magneettitoimisen gamma/ X -kalvoannostelupumpun.
Pyyhkijäjärjestelmä
Puhdistaa säteilylaitteiden suojaputket tehokkaasti ilman kemikaaleja ja käyttökatkoksia – myös täydellä käyttöpaineella. Järjestelmä valvoo pyyhkijän asentoa jatkuvasti puhdistustoiminnon aikana. Pyyhkijän moottori ja ohjauslaite ovat jatkuvassa tietoyhteydessä, mikä takaa erinomaisen puhdistustuloksen. Sisältyy UVCb-ohjauslaitteisiin Dulcodes-mallisarjan tietyissä UV-laitteistoissa.
Räjähdyssuojaus
Räjähdyssuojattua laitetta saa käyttää räjähdysvaarallisilla alueilla ATEX-direktiivin mukaisesti. ATEX: Voimassa oleva ATEX-laitedirektiivi 94/9/EY, laite sopii nestemäisten aineiden annosteluun sovelluskohteissa, joissa on kaasuräjähdyksen vaara, ja kaivoksissa, joissa vaarana ovat räjähtävät kaivoskaasut. ProMinent EXtronic® -mallisarjan kaikki annostelupumput ovat räjähdyssuojattuja.
Säätökäyttö
Moottorikäyttöinen annostelupumpun säätämiseksi automaattisesti 0/4-20 mA signaalin avulla, käytetään niin sanottu säätökäyttöä. 0/4 mA vastaa 0 % iskupituus 20 mA vastaa 100 % iskupituus. Sijainnin takaisinilmoitus pumpulle tapahtuu säätövastuksen kautta.
Silikaatti
Silikaatti estää ruosteen muodostumista ("ruskea vesi" galvanoiduissa putkijärjestelmissä) ja läpisyöpymistä (hiuksenhienoja reikiä putkijohdossa). Käyttöalue on pehmeät, aggressiiviset vedet, joilla on korkea hiilihappo-osuus. Silikaatti aiheuttaa pH-arvon nousemisen kohti kalkin ja hiilihapon tasapainoa. Hydrolyysissä syntyy piihappogeeli, joka muodostaa ohuen korroosiota estävän suojakerroksen putkistoon ja siihen liitettyihin komponentteihin.
Sitoutunut kloori
Mono-, Di-, Triklooriamiini. CLE-tyypin (vapaa kloori) mittaustulos vähennetään CTE-tyypin (kokonaiskloori) mittaustuloksesta. Referenssimenetelmä: DPD4 miinus DPD1
Sykkeenvaimennin
Takaa vähäsykkeisen annostuksen (vähentää nesteen dynaamista paineenvaihtelua) ja vähentää virtausvastusta pitkissä annostusputkissa. Sykkeenvaimentimen toiminta perustuu kaasupatjaan, joka tiivistyy jokaisen paineiskun aikana. Sykkeenvaimennin asennetaan joko suoraan putkistoon tai sokkotulpalla nurkkaan. Tärkeää: Sykkeenvaimennin on aina suojattava ylivirtausventtiilillä.
Syöpymättömyys
Syöpymätön materiaali kestää kemikaalien (esim. kloorin) kosketusta joko täysin tai lähes täysin niin, että kemikaalit eivät pääse syövyttämään tai ruostuttamaan laitteistoa.
Tehon mittaus
Kun annostelupumppu on asennettu, sen litrateho tunnissa on mitattava vallitsevissa käyttöolosuhteissa, varsinkin tietyn vakaan käyttöpaineen suhteen. Siihen käytetään ns. kalibrointiastioita, joita täytetään määrätty määrä. Siirto tapahtuu pumpulla tämän jälkeen. Aikayksikköä kohti siirretty määrä muunnetaan sitten litroiksi tunnissa. Esimerkki: Pumppu on siirtänyt 80% iskupituudella ja 100:lla iskulla minuutissa 50 ml 1:ssä minuutissa. Siirtoteho tunnissa on silloin 50 ml x 60 min = 3000 ml/h = 3 l/h.
Toimilaite
Moottorikäyttöisessä annostelupumpussa iskupituuden säädön säätökaraa liikutetaan automaattisesti toimilaitteen avulla. Näin iskupituutta ja iskutilavuutta voidaan muuttaa. Säätöpositiota ei automaattisesti ilmoiteta takaisin pumpulle.
Toistettavuus
Saman mitattavan suureen peräkkäisten mittaustulosten yhtenäisyys, kun mittaukset suoritetaan samoissa olosuhteissa.
Tyhjiömenetelmä
Ilman happea ja muita kaasuja toteutettavassa tyhjiömenetelmässä tuotetaan erittäin puhtaita aineita (esim. aktiiviklooria). CHLORINSITU®-elektrolyysilaitteisto perustuu tyhjiömenetelmään.
Ultrasuodatus
Ultrasuodatus on kalvosuodatusmenetelmä, jota vedenkäsittelyssä yhä useammin käytetään ei toivottujen vesiainesosien poistamiseksi. Parasiitit, bakteerit, virukset ja suurimolekyylipainoiset orgaaniset aineet pysäytetään, kuten myös muut hiukkaset.
Ultrasuodatuksen käyttöalue on hyvin laaja ja voi koskea hyvin erityyppisiä vesiä.
Kyseessä voi olla juoma-, joki-, prosessi-, uima-allas- ja merivesi tai jopa jätevesi.
UV-desinfiointi
UV-desinfioinnissa desinfioitava vesi valaistaan ultraviolettivalolla. Tämä on siis täysin fysikaalinen, kemiaton menetelmä veden desinfioimiseksi.
Varsinkin UV-C-säteily, jonka aaltopituus on 240 - 280 nm, vahingoittaa heti bakteereiden elintärkeää DNA:ta. Säteily käynnistää fotokemiallisen reaktion, joka tuhoaa DNA:n sisältämän geneettisen informaation. Bakteeri menettää lisääntymiskykynsä ja se kuolee. Jopa parasiitit, jotka ovat erittäin vastustuskykyisiä kemiallisiin desinfiointiaineisiin, kuten Cryptosporidium tai Giardia, vähennetään tehokkaasti.
Vaimennus
Numeerisen ainearvon laskeminen määritellylle ajanjaksolle, joka vastaa tiettyä määrää mittausarvoja. Mitä enemmän arvoja sisällytetään aineen läpivirtausarvon laskennassa, sitä vakaampi tuloksesta tulee.
Vapaa (aktiivinen) kloori
Cl2, HOCl (hypokloorihapoke), OCl- (hypokloriitti). Suositeltavat anturit: Tyypit CLE, CLO, CLB ja CBR. Referenssimenetelmä: DPD1.
Vetyperoksidi
Täysin biologisesti hajoavaa vetyperoksidia käytetään usein desinfiointi- ja oksidointiaineena vedenkäsittelyssä ja tuotannossa:
- Kemialliset valkaisuaineet puu-, paperi-, tekstiili- ja mineraaliteollisuudessa
- Orgaanisia synteesejä kemian-, lääke- ja kosmetiikkateollisuudessa
- Juomaveden oksidointi, kaatopaikkavesi, saastunut pohjavesi
- Jäähdytys, käyttö- ja tuotantovedendesinfiointi lääke-, elintarvike- ja juomateollisuudessa sekä uimaloissa
- Hajunpoisto (kaasupesuri) kunnallisissa ja teollisissa vedenpuhdistuslaitoksissa
- Kloorin poisto kemikaalisissa prosesseissa
Webserver
Webserver on DULCOMARIN® II käyttämä sovellusohjelma.
Webserver toimittaa nettiselaimella (esim. Microsoft® Internet Explorer) varustetulle tietokoneelle nettisivuja, joissa on tietoja mittauksista, säädöistä, anturikalibroinnista sekä säätölaitteiden asetuksista.
Webserverilla DULCOMARIN® II:n visualisointi on yksinkertaista, ilman tietokoneelle asennettavaa erityistä visualisointiohjelmistoa. Webserver on riippumaton tietokoneen käyttöjärjestelmästä.
Ylikuormitussuoja
Estää pumpun ylikuormittumisen kytkemällä sen pois päältä automaattisesti.
Ylikuormitussuoja
Kun tietty toleranssialue ylittyy, pumppu suljetaan elektronisesti. Ylikuormitussuoja on olemassa pumpun suojaksi ja varmistamassa arvokasta investointia.
Ota meihin yhteyttä
Kyösti Putkinen
Toimitusjohtaja, ProMinent Finland Oy
fi-prominent@prominent.com
»Tiimini ja minä olemme käytettävissäsi. Kysy meiltä lisätietoja.«
ProMinent Tuotekuvasto
ProMinent®-tuotteet kemikaalien annosteluun
ProMaqua®-tuotteet vedenkäsittelyyn ja veden desinfiointiin
ProMinent Product Catalogue 2024 - Volume 1: Metering Technology
Low-pressure metering pumps
Peristaltic metering pumps
Motor-driven metering pumps
Transfer and peristaltic pumps
Metering systems
Process metering pumps
ProMinent Product Catalogue 2024 - Volume 2: Measuring, Control and Sensor Technology
Sensors
Controllers
Measuring and control points
Treatment of swimming pool water
ProMinent Product Catalogue 2024 - Volume 3: Water Treatment and Water Disinfection
UV systems
Ozone systems
Chlorine dioxide
Electrolysis systems
Metering systems ULTROMAT and DULCODOS
Storage tanks
Diaphragm systems